Още в първите 60 дни на 47-то Народно събрание ще

...
 Още в първите 60 дни на 47-то Народно събрание ще
Коментари Харесай

Борислав Гуцанов: България трябва отново да бъде водеща морска държава


 

Още в първите 60 дни на 47-то Народно заседание ще желаяме основаването на Център за морско търсене и избавяне

 

„ Законодателни стъпки за възобновяване на морската промишленост в България ще бъде едно от първите дейности, които ще бъдат подхванати от групата на Българска социалистическа партия за България в 47-то Народно заседание. Корабокрушението на „ Вера Су “ – и безусловно, и институционално, и финансово, и правно е показателно за дъното, до което морската политика на страната е стигнала по време на ръководството на ГЕРБ “. Това съобщи претендентът за народен представител на „ Българска социалистическа партия за България “ от Трети МИР – Варна Борислав Гуцанов.

Равносметката за последните 12 години е тъжна и еднопосочна: В България не е осъществен нито един стратегически морски план. Във фризера бяха натъпкани интермодалните терминали във Варна и Бургас, за които преди „ ерата Бойко Борисов “ имаше обезпечено финансиране и които през днешния ден към този момент шяха да се отплащат обилно на хазната. От 2015 година е предоставено поректирането, няколко години по-рано беше подписано съглашение сред община Варна и страната за създаване на оборудването.

„ Тогава с пристанище Констанца в Румъния бяхме съизмерими. Днес те са вложили милиони, привлекли са товарите от транспортните коридори в Далечния Изток и Западна Европа и има разкрити близо 175 000 работни места директни и косвени, а ние уволняваме докери и пристанищни служащи “, прави равносметка възпитаникът на ВВМУ „ Н.Й.Вапцаров “.

Проектът за разчистената от товарни действия територия на пристанище “Варна–изток ”/и превръщането и в „ Българската Барселона “ - с аквариум, многофункционална зала, яхтено и пасажерско пристанище, зони за спорт, отдих и развлечение, се трансформира в селски панаир в композиция с автомивка и скара-бира.

Автомагистрала „ Черно море “ още е единствено желание, за което всички се сещат по избори и не помнят след края на гласуването.

Корабостроенето и кораборемонтът са оставени на преживяване и са над повърхността, посредством само на напъните на частни притежатели, а не на страната.

„ А морското избавяне бе нарязано на скрап в лицето на именития транспортен съд „ Перун “. С него си отидоха и организацията и професионализмът за тази извънредно значима в нашето затворено море активност “, обобщава тъжната равносметка  вторият в листата на «БСП за България» във Варна.  Той счита, че не е направена нито една крачка в посока на обсъжданото още от 2013 година по време на извършената в България сесия на Парламентарната асамблея за черноморското икономическо съдействие, което сплотява шестте черноморски и още 6 прилежащи страни основаване на Черноморски център за търсене и избавяне. Планът тогава е да се употребяват кадровите и механически запаси на всички страни в Черноморския район, с цел да се реализира оптималната успеваемост на реакцията при бедствени обстановки. „ Ако това се беше случило тогава, през днешния ден нямаше да има нито случай „ Вера Су “, нито заплаха от екологична злополука “, безапелационен е Гуцанов.

За да се постави завършек на унизителната политика по отношение на морската промишленост, групата на Българска социалистическа партия за България ще внесе още в първите 60 дни на новото Народно заседание няколко законодателни начинания. „ С тях ще върнем диалозите за комфортния байрак, по какъв начин да се прави съответно търсене и избавяне на море, както и такива, които ще разрешат морският бизнес да върне статута си от преди 30 години, а България още веднъж да стане водеща морска страна “, съобщи вторият в листата на левицата във Варна Борислав Гуцанов.



Купуването и продаването на гласове е закононарушение!

* публикация
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР